Nieuws & Tips

TENTOONSTELLINGEN  EN SCHILDERTIPS

Wij exposeren (van 19 januari tot 19 april 2018) in zorgcentrum Careyn Snavelenburg, Snavelenburg 1 in Maarssen (telefoon 088-1239988).

.

.

.

.

t/m 4 maart 2018 Gemeentemuseum Den Haag: Art Deco-Paris. Nieuw licht op het onstaan van art deco

De couturier Paul Poiret was een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20e eeuw. Zijn invloed reikte bovendien veel verder dan mode alleen. Hij streefde naar een ‘totaalkunstwerk’ en omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn creaties. Hij werkte met Raoul Dufy, Erté, Georges Lepape, Paul Iribe, Maillet-Stevens en Man Ray, en omringde zich graag met modern werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien. www.gemeentemuseum.nl

t/m 4 maart 2018 Noord-Veluws Museum, Nunspeet: Vrouwen, uit de kunst!

Als de schilders van de Haagse School in de loop van de 19e eeuw de natuur intrekken, wordt ook de Noordelijke Veluwe een favoriete plek voor kunstenaars. Daaronder zijn steeds meer vrouwen. In de periode na 1880 worden vrouwen vaker kunstenaar. Over hen is weinig bekend. Deze tentoonstelling laat een grote diversiteit aan schilderijen, aquarellen, tekeningen, beelden en textiel van deze vrouwen zien. Met werk van onder andere Sientje Mesdag-van Houten, Ima van Eysinga, Suze Robertson en Meta Cohen-Gosschalk. De tentoonstelling vormt een ware ontdekkingsreis langs het werk van deze vrouwen in de kunst. www.noord-veluws-museum.nl

Irene de Jager

Kleurenleer en echte verf.

Zodra we leren schilderen komt de kleurencirkel op de proppen en leren we wat er allemaal gebeurt als je die drie hoofdkleuren gaat mixen.
Eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk.

Vol goede moed neem je een rode, gele en blauwe klodder verf en gaat kijken hoe mengsels er uitzien. Je schrijft het op je onervarenheid dat er vaak veel te weinig van klopt, je zoekt naar die ene rode, gele en blauwe tube die je redelijke resultaten geven. Maar welke rode of blauwe wordt nu bedoeld in de kleurencirkel.
De hoofdkleuren rood geel en blauw van onze theoretische kleurencirkel, waar we mee begonnen, bestaan in de natuur helemaal niet.

>Lees hier het hele artikel: Kleurenleer en echte verf

Vastzittende doppen op tubes.

Mijn regelmatige ergernis bij het openen van verftubes stak ook dit keer weer de kop op.

>Lees hier het hele artikel: Vastzittende doppen op tubes

Potlood slijpen (dus ook kleurpotloden).

>Lees het artikel: Potlood slijpen

Pastelperikelen…….

Een onderdeel van het werken met pastel is de menging van kleuren.
Oppervlakkig beschouwd komt het er op neer dat je met meerdere pastels achtereenvolgens verschillende kleuren op een bepaalde plaats aanbrengt en dat je door menging van de afgesleten partikeltjes een zekere kleur hoopt te bereiken. Of je de juiste pastels genomen hebt is natuurlijk afhankelijk van je gevoel voor de kleuren en de ervaring er mee. Ook de volgorde van de aangebrachte kleuren heeft invloed op de bereikte eindkleur.

>Lees hier het hele artikel: Pastelperikelen

>Lees het artikel: pastel en papier

>Lees het artikel: Pentekenperikelen