Nieuws & Tips

TENTOONSTELLINGEN  EN SCHILDERTIPS

Wij exposeren (van 19 januari tot 19 april 2018) in zorgcentrum Careyn Snavelenburg, Snavelenburg 1 in Maarssen (telefoon 088-1239988).

.

.

.

.

Artivaria-expositie 2018/2:
van begin juni tot eind augustus,
Diakonessenhuis Utrecht, Bosboomlaan 1,   2de verdieping, afdeling Oncologie (route 81)

Artivaria-expositie 2018/3:
van 15 augustus tot eind oktober,
Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven.
Openingstijden: wo. 13 – 17 uur, za. 13-17 uur en zo. 13-17 uur

t/m 21 mei Museum Flehite, Amersfoort: De Kunst van Wendingen 1918-1932

Honderd jaar geleden verscheen een nieuw tijdschrift: Wendingen. Bij elke uitgave ontwierpen architecten en kunstenaars zoals Hildo Krop, Dudok,Toorop en El Lissitzky het omslag. Alle edities van Wendingen zijn nu in Museum Flehite te zien. Ook wordt een fraaie selectie van de kunst en architectuur uit het tijdschrift getoond. De tentoonstelling over wendingen kent 12 thema’s, onder andere Bouwkunst, Toneel & Theater, De Amsterdamse School, Schilder- en Tekenkunst, Kunstnijverheid, Buitenlandse Kunstenaars. Bruikleengevers zijn onder ander het Gemeentemuseum Den Haag, het Hildo Krop Museum in Steenwijk en het Affichemuseum in Laren. www.museumflehite.nl

26 mei t/m 19 augustus Kunsthal Kade, Amersfoort: Krijt

De zomertentoonstelling staat in het teken van het teken- en schrijfmateriaal krijt. Circa vijftien Nederlandse kunstenaars maken nieuw werk. Bezoekers kunnen ook zelf met krijt aan de slag. Meer info volgt later: zie website www.kunsthalkade.nl

t/m 10 juni Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud: Giorgio Morandi / Bologna

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) is de grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst. Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide hij – ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek – uit tot een icoon. Morandi leidde een teruggetrokken bestaan in zijn geboorteplaats Bologna. Het liefst was hij in de beslotenheid van zijn sobere atelier te vinden. Die studio was een kamer met slechts één raam dat uitkeek op een binnenplaats. Hier vond hij ook zijn ‘modellen’; de kruikjes en potten die vereeuwigd werden in steeds wisselende samenstellingen. Zijn werk wordt in deze expositie getoond in relatie tot de architectuur van zijn geboorteplaats Bologna, wat zorgt voor een verrassende nieuwe kennismaking met zijn verstilde oeuvre.

In de westvleugel van het museum worden werken getoond van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het werk van Morandi. De Friese kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra maakte enkele nieuwe objecten en de Groningse kunstenares Jet van Oosten creëerde ‘A room for Morandi’, als ode aan de eenvoud. Verder zijn er (in de westvleugel) nog stillevens te zien van onder meer Klaas Gubbels, Willem van Althuis, Christiaan Kuitwaard, Boele Bregman en A.W. Kort. www.museumbelvedere.nl

Kleurenleer en echte verf.

Zodra we leren schilderen komt de kleurencirkel op de proppen en leren we wat er allemaal gebeurt als je die drie hoofdkleuren gaat mixen.
Eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk.

Vol goede moed neem je een rode, gele en blauwe klodder verf en gaat kijken hoe mengsels er uitzien. Je schrijft het op je onervarenheid dat er vaak veel te weinig van klopt, je zoekt naar die ene rode, gele en blauwe tube die je redelijke resultaten geven. Maar welke rode of blauwe wordt nu bedoeld in de kleurencirkel.
De hoofdkleuren rood geel en blauw van onze theoretische kleurencirkel, waar we mee begonnen, bestaan in de natuur helemaal niet.

>Lees hier het hele artikel: Kleurenleer en echte verf

Vastzittende doppen op tubes.

Mijn regelmatige ergernis bij het openen van verftubes stak ook dit keer weer de kop op.

>Lees hier het hele artikel: Vastzittende doppen op tubes

Potlood slijpen (dus ook kleurpotloden).

>Lees het artikel: Potlood slijpen

Pastelperikelen…….

Een onderdeel van het werken met pastel is de menging van kleuren.
Oppervlakkig beschouwd komt het er op neer dat je met meerdere pastels achtereenvolgens verschillende kleuren op een bepaalde plaats aanbrengt en dat je door menging van de afgesleten partikeltjes een zekere kleur hoopt te bereiken. Of je de juiste pastels genomen hebt is natuurlijk afhankelijk van je gevoel voor de kleuren en de ervaring er mee. Ook de volgorde van de aangebrachte kleuren heeft invloed op de bereikte eindkleur.

>Lees hier het hele artikel: Pastelperikelen

>Lees het artikel: pastel en papier

>Lees het artikel: Pentekenperikelen