Nieuws & Tips

TENTOONSTELLINGEN  EN SCHILDERTIPS

Wij exposeerden in zorgcentrum Careyn Snavelenburg, Snavelenburg 1 in Maarssen.

.

.

.

.

Artivaria-expositie 2018
van 15 augustus tot eind oktober,
Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven.
Openingstijden: wo. 13 – 17 uur, za. 13-17 uur en zo. 13-17 uur
Volwassenen betalen een toegangsprijs van € 3,50. Zie www.vredegoed.nl


t/m 18 november Aan Zee

De Zeeuwse kust heeft aan het begin van de twintigste eeuw een magische aantrekkings- kracht op kunstenaars. Met name in Domburg is het ’s zomers een komen en gaan van schilders die zich laten inspireren door het fenomenale, heldere licht en het landschap. De bekendsten zijn Jan Toorop, Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck. Zij raken in de ban van Domburg en maken vanaf dat moment kleurrijke, fonkelende werken met schitte- rende lichteffecten. Ze schilderen vooral de zee, maar ook het karakteristieke duinland-schap met zijn kerktorens, vuurtorens en andere bezienswaardigheden die hier tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn.

De tentoonstelling bestaat uit meer dan vijftig schilderijen en belooft een oogstrelende reis te worden langs een schitterend stukje Nederland. www.gemeentemuseum.nl

t/m 13 januari 2019 Stadsmuseum Woerden: Gestel, schilders en drukkers
Zelfs de modernistische kunstenaar Leo Gestel (Woerden 1881-1941)  heeft nog onbe- kende kanten. Onderbelicht is bijvoorbeeld zijn relatie met de artistieke Brabantse tak van de familie en zijn commerciële werk in opdracht van drukkerij Gestel en Zoon in Eindhoven. Daarom is deze tentoonstelling gewijd aan Gestel’s reclamegrafiek dat voor een groot deel door drukkerij Gestel en Zoon gedrukt werd. Leo maakte affiches, adver- tenties en boekenleggers voor Philips, sigarettenfabrikanten en de Jaarbeurs in Utrecht.

Daarnaast is er vrij werk te zien van hem en zijn oom Dimmen – de artistiek leider van de drukkerij en ook kunstenaar – waarin typische plattelandsonderwerpen de hoofdrol spelen. Door Leo gemaakte ansichtkaarten geven een inkijkje in de goede band tussen hem en zijn Eindhovense familie.

Behalve Leo Gestel kwamen er ook andere kunstenaars in de drukkerij. Zo maakte Vincent van Gogh – die bevriend was met Dimmen – er in 1885 een litho gebaseerd op het beroemde schilderij De Aardappeleters. Een replica van de litho is te zien in de expositie. www.stadsmuseumwoerden.nl

5-10-2018 t/m 6-1-2019 Teylers Museum, Haarlem: Leonardo da Vinci, Expressie en Emotie
Op 2 mei 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Da Vinci (1452-1519) overleed en wereldwijd zullen musea hem gedenken. Teylers Museum exposeert de tekeningen van Leonardo da Vinci, die van over de hele wereld komen, al vanaf oktober 2018. Maar liefst zo’n dertig tekeningen van de Italiaanse meester zullen er schitteren, naast werken van tijdgenoten. Deze tijdgenoten, als Sandro Botticelli en Filippo Lippi schilderden engel-achtige gezichten. Een ideaalbeeld, niet de werkelijkheid. Da Vinci vond dat kunstenaars de realiteit voor lief moesten nemen. Mensen wilde hij zien, geen machines. Mooi en lelijk, met karakter en emotie. www.teylersmuseum.nl

Irene de Jager

Kleurenleer en echte verf.

Zodra we leren schilderen komt de kleurencirkel op de proppen en leren we wat er allemaal gebeurt als je die drie hoofdkleuren gaat mixen.
Eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk.

Vol goede moed neem je een rode, gele en blauwe klodder verf en gaat kijken hoe mengsels er uitzien. Je schrijft het op je onervarenheid dat er vaak veel te weinig van klopt, je zoekt naar die ene rode, gele en blauwe tube die je redelijke resultaten geven. Maar welke rode of blauwe wordt nu bedoeld in de kleurencirkel.
De hoofdkleuren rood geel en blauw van onze theoretische kleurencirkel, waar we mee begonnen, bestaan in de natuur helemaal niet.

>Lees hier het hele artikel: Kleurenleer en echte verf

Vastzittende doppen op tubes.

Mijn regelmatige ergernis bij het openen van verftubes stak ook dit keer weer de kop op.

>Lees hier het hele artikel: Vastzittende doppen op tubes

Potlood slijpen (dus ook kleurpotloden).

>Lees het artikel: Potlood slijpen

Pastelperikelen…….

Een onderdeel van het werken met pastel is de menging van kleuren.
Oppervlakkig beschouwd komt het er op neer dat je met meerdere pastels achtereenvolgens verschillende kleuren op een bepaalde plaats aanbrengt en dat je door menging van de afgesleten partikeltjes een zekere kleur hoopt te bereiken. Of je de juiste pastels genomen hebt is natuurlijk afhankelijk van je gevoel voor de kleuren en de ervaring er mee. Ook de volgorde van de aangebrachte kleuren heeft invloed op de bereikte eindkleur.

>Lees hier het hele artikel: Pastelperikelen

>Lees het artikel: pastel en papier

>Lees het artikel: Pentekenperikelen